Verf mengen: hoe werkt het en welke kleuren kunnen we mengen?

Hoewel wit een fantastische basis is voor je interieur, houden de meeste mensen er ook van om wat kleur toe te voegen. Bijvoorbeeld door de muren te schilderen. Daarom mengen we je verf bij Verfland graag voor je op kleur. Maar hoe werkt dat mengen? En kunnen we alle kleuren maken? In dit blog lees je er meer over.

Kleuren om verf te mengen

De basis van elke verf is wit. Om die witte verf kleur te geven, mengen we er kleurpigmenten doorheen. Wie vroeger in de schoolbanken heeft opgelet, kent ongetwijfeld de primaire kleuren rood, geel en blauw. Met deze kleuren kun je elke andere kleur maken. In principe dan. Want hoewel geel een prima mengkleur is voor verf, hebben we voor blauw en rood nét wat andere tinten nodig.

Die andere tinten zijn cyaan en magenta. Cyaan is een lichte, heldere kleur blauw die doet denken aan de zee op een tropische bestemming. Magenta is een variant van roze, met subtiele paarse invloeden. De kleur doet denken aan de felle bloemen van de fuchsia. Samen met zwart en geel kunnen we met deze kleuren elke andere kleur mengen.

Hoe werkt verf mengen?

Dan over naar de praktijk. Hoe mengen we verf in onze winkels? Dat doen we met de verfmengmachine. In deze machine zitten kleurpigmenten. Zodra de basisverf in de machine staat, voeren we in hoeveel geel, cyaan, magenta en zwart er nodig is om de gewenste kleur te mengen. De verfmengmachine spuit vervolgens precies de juiste hoeveelheid pigment in de basisverf.

Als dat gebeurd is, doen we het deksel goed op het blik of de emmer en kan het daadwerkelijke mengen beginnen. Het gesloten verfblik gaat in een ander deel van de machine. Daar schudt het de verf flink door elkaar. Daarna volgt het leukste onderdeel: het resultaat checken. Gelukkig is dit dankzij de slimme techniek nooit een verrassing.

Tip: roer de verf nog even door voor je aan de slag gaat. Zo weet je zeker dat alle pigmenten goed verdeeld zijn.

Verfkleur kiezen

Hoe zorgen wij ervoor dat jij de juiste verfkleur krijgt? Dat kan op twee manieren. Heb je al een verfkleur gekozen, dan kun je het kleurnummer of de naam aan de balie bij ons doorgeven. Wij mengen de verf dan voor je in de juiste kleur. Goed om te weten: we kunnen ook kleuren van onder andere Farrow & Ball, Little Green en Pure & Original mengen. Zo profiteer je van de beste kwaliteit verf en heb je de keuze uit elke kleur die je kunt bedenken.

Heb je nog geen kleur gekozen? Dan denken we graag met je mee. Maak foto’s van je interieur, breng je moodboard mee naar de winkel of vertel ons welk effect je graag wil bereiken. Onze experts helpen je dan om de juiste keuze te maken. Natuurlijk mag je ook kleurstalen mee naar huis nemen om te kijken hoe ze bij je meubels, vloer en raambekleding staan.

Tip: het effect van een kleur bij je thuis nog beter bekijken? Download de Sikkens Expert App en projecteer elke kleur op je eigen muur.

Jouw verf op kleur laten mengen? Kom langs in één van onze vestigingen voor de professionele verf en gratis advies.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *